• Nederlands
    • Engels

WordPress website vertalen

Heeft u een WordPress website en wilt u deze graag (laten) vertalen? U kunt dit op verschillende manieren aanpakken. Zo beschikt WordPress bijvoorbeeld over diverse plugins om uw website effectief te vertalen én om deze meertalig te onderhouden. Wij vertellen u erover!

Wat is WordPress?

WordPress is wereldwijd het meest gebruikte contentmanagementsysteem (CMS), een toepassing die het mogelijk maakt om zonder veel technische kennis een website te onderhouden en te publiceren. WordPress is ontstaan als blogsysteem, waarin automatisch de laatste blogberichten worden getoond op de website. Inmiddels is WordPress uitgegroeid tot een volwaardig CMS waarin allerlei soorten websites kunnen worden gebouwd en beheerd.

Mogelijkheden voor uw WordPress website

Doordat WordPress open source software is, is het voor iedereen gratis te gebruiken. Er zijn tal van mogelijkheden om uw WordPress website door middel van allerlei betaalde en gratis functionaliteiten (plugins) uit te breiden. Ook kunt u kiezen uit diverse betaalde of gratis thema’s voor uw website. Daarnaast is WordPress makkelijk in gebruik en mede daardoor erg populair. Eén van de vele mogelijkheden betreft het eenvoudig onderhouden van uw website in meerdere talen.

Vertalen én onderhouden van uw WordPress website

Om uw potentiële klanten aan de andere kant van de wereld – of gewoon in uw buurland – aan te kunnen spreken, is het belangrijk om uw communicatieteksten beschikbaar te maken in de taal van die klanten. Uw website is tegenwoordig misschien wel uw belangrijkste communicatiemiddel.

Om uw WordPress website te vertalen, zijn er diverse mogelijkheden. Natuurlijk kunt u uw teksten kopiëren en plakken in een Wordbestand, om dit bestand vervolgens te laten vertalen. WordPress beschikt echter ook over plugins om uw website een stuk effectiever te vertalen én om deze meertalig te onderhouden. Eén van de meest gebruikte vertaalplugins is WPML Multilingual CMS. Met WPML creëert u als het ware nieuwe pagina’s per taal die aan elkaar gekoppeld worden.

Wilt u ook uw WordPress website laten vertalen?

Neem contact op

WPML

WPML is een betaalde plugin, waarmee u uw WordPress website relatief eenvoudig in meerdere talen kunt opzetten en onderhouden. U kunt de plugin aanschaffen voor een eenmalig bedrag van een paar tientjes. Om toegang te houden tot support, kunt u ook kiezen voor een jaarlijks abonnement. Daarnaast is er online ontzettend veel informatie te vinden over het gebruik van WPML. De meeste thema’s in WordPress zijn compatibel met de WPML plugin en WPML is SEO-vriendelijk, wat inhoudt dat bijvoorbeeld ook de meta-omschrijvingen kunnen worden vertaald.

WordPress vertalen met WPML

WPML is op diverse manieren te gebruiken. U kunt door middel van de plugin uw website koppelen aan professionele vertalers of aan een vertaalbureau, waardoor u gemakkelijk een nieuwe webpagina kunt laten vertalen. Een andere manier om uw WordPress website te vertalen, is door uw diverse webpagina’s via WPML te downloaden als .xliff-bestanden. U kunt dan kiezen welke delen van uw website vertaald mogen worden. LinQuake kan deze xliff-bestanden met behoud van de code voor u vertalen, waarna de vertaalde bestanden weer eenvoudig te uploaden zijn in WordPress. Met een paar drukken op de knop staat de vertaling van uw webpagina online!

Voordelen van het gebruik van WPML

In plaats van de teksten op uw website te copy-pasten in Word en dan te laten vertalen, kan het dus voordeliger zijn om te kiezen voor vertaling door middel van WPML. Wij hebben een aantal voordelen op een rijtje gezet:

  • Een volledige website kan een behoorlijke hoeveelheid tekst bevatten. Het kopiëren van deze tekst, het plakken ervan in een Worddocument en het laten vertalen, om de tekst vervolgens opnieuw te kopiëren en terug te plakken is erg tijdrovend en daarnaast foutgevoelig. Er kan zomaar een zin, een alinea of een hele pagina worden vergeten. De export- en importfunctie in WPML is makkelijk in gebruik en een stuk sneller. Dit scheelt u dus een hoop tijd. En u houdt een goed overzicht van de stand van zaken.
  • Hetzelfde geldt voor het up-to-date houden van uw website. Bij iedere nieuwe webpagina kunt u met WPML eenvoudig de webpagina direct laten vertalen door een externe professional of een xliff-bestand downloaden en dit laten vertalen, om het daarna weer eenvoudig te uploaden. Het kopiëren en plakken van de tekst is tijdrovender. Het updaten van de website wordt hierdoor ook in andere talen toegankelijker gemaakt.
  • Als LinQuake voor u het xliff-bestand mag vertalen, doen wij dit in onze online vertaalomgeving. We bewaren deze vertalingen in een vertaalgeheugen en kunnen vaste vertalingen voor vakgerelateerde en bedrijfseigen termen vastleggen. Op deze manier zorgen we voor consistente vertalingen en kloppende terminologie.

Samenwerking

Heeft u een WordPress website die u graag wilt laten vertalen? LinQuake kan in overleg met uw webbouwer de plugin laten installeren, waardoor de webbouwer zelf de controle houdt over de ‘achterkant’ van uw website. Wij zorgen daarna voor de vertaling. Ook kan LinQuake zorgen voor de volledige implementatie van de WPML-plugin, om vervolgens de xliff-bestanden te downloaden, vertalen en weer te uploaden. Technische kennis in huis? Dan kunt u uiteraard ook zelf WPML installeren en configureren en de xliff-bestanden bij ons aanleveren. Kortom, er zijn diverse samenwerkingen mogelijk, waarover wij graag vrijblijvend met u in overleg gaan.

Wilt u andere bestandsformaten vertalen?

Bekijk de mogelijkheden

Ook interessant voor u:

Vertaling

Bekijk pagina

Referenties

Bekijk pagina
1